Продължете към съдържанието

Справи се със стреса чрез флотационна терапия

flotas

В ежедневието си всеки от нас е необходимо да менажира и да се справя със стресови ситуации. От натоварения график с ангажименти на работа, до необходимост от внимание и грижа за битовите ни задачи в семейството. Въпросът е какво правим, за да възстановим по възможно най-качествен, правилен и бърз начин силите и енергийният ни ресурс, за да можем да сме в безупречна физическа и психическа форма?

Какво е стресът?

Здравословния стрес е необходим, защото е двигателят ни на задвижване. Той ни мотивира и амбицира да бъдем успешни, нащтрек, конкурентноспособни, будни и активни в живота. Натрупването на прекомерно количество стрес в следствие на поемане на прекалено много ангажименти, които е необходимо да бъдат изпълнени, травмиращи събития, финансови затруднения и невъзможността да приоритизираме, води до дистрес. Когато нивата на стрес хормонът кортизол, който се възпройзвежда от надбъбречната жлеза бъдат завишени, се получава дисбаланс в тялото, който го усещаме по следните начини:

– Първо на ментално ниво – психиката е изключително умен механизъм, който ни индикира, че има проблеми в тялото чрез главоболие, непрестанна мигрена, стягане в областта на тила, световъртеж, тревожност, напрегнатост, депресивни или негативни мисли;

– Ако не възприемем сигналите, които ни изпраща тя, следва проявяване на симптоматика в тялото, която може да бъде: сърцебиене, проблеми със стомашно чревния тракт, гастрит, колит, астма, кожни заболявания, а в най-лошия случай и рак.

В психосоматиката – от гръцки (psyche – душа и soma – тяло), се изучава взаимовръзката между психиката, тялото и духа на човек и се описва,че те са неразделни и взаимосвързани. Тоест, когато има отклонение в едното, неминуемо ще се проявят промени и в другото. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявани, проблеми, чувства и емоции водят до физически заболявания.

Според Рюдигер Далке – психотерапевт, езотерик и авторът на книгите “Болестта като път”, “Когато се борим със себе си”, “Ракът – неправилният разтеж”, гореописаната симптоматика също е на психосоматична основа, Всеки орган в тялото ни съответства на дадена емоция и чувство. Например, ако имаме затруднения в поставянето на граници и казването на “не”, е възможно да развием кожни проблеми. Кожата е нашата обвивка и границата ни със света и околните. Понякога един кожен проблем би помогнал на човек да се отдели от другите и да стои на страна от тях. Като това е често несъзнавано желание дори и за самия човек.

Кожни проблеми на лицето могат например да значат, че човека не иска да осъществява контакт с другите или има трудности да покаже истинското си „лице“.както чрез тактилните стимули и активиране на невроните по кожата ни възприемаме и обработваме информация от околната среда на подсъзнателно ниво.

Ако имаме финансови затруднения или много тежести, с които сме се нагърбили, е възможно да се появят болки в кръста и гръбначния стълб. Ако имаме затруднения в партнъорските си взаимоотношения се появят неразположения в бъбреците и пикочните пътища.

Флотацията като превенция от дистреса и съпътстващите го заболявания.

За да се свържем, разберем по-добре себе си и нуждите ни е необходимо да забавим времето и да си подарим моменти на уединение чрез дълбока почивка. Тук терапията във флотационната капсула (REST) и медитацията са най-подходящата възможност за ефективна релаксация, превенция от бърнаут и презареждане на психическите и физическите ни ресурси

Флотацията е хай тек изобретение на психоаналитика и учен Джон Лили през 1950 година. Използва се с цел дълбока почивка, опознаване на вътрешния ни свят, превенция от дистреса и съпътстващите го заболявания,

Размерите и са 3х3 метра. Наситена е с 500 килограма Епсом соли (магнезиев сулфат) разтворени в 1000 литра вода. Солите създават чувство на безтегловност, както плаване в Мъртво море. Поради тази причина е подходяща и за хора, които не могат да плуват. Целта е тялото да се отпусне без да има съпротивление и да се наситят мускулите с магнезиев сулфат. От своя страна магнезият се отразява благоприятно на сърдечносъдовата функция и вегетативната нервна система.

Осветлението в капсулата може да се изключи (това, разбира се, се контролира от самия клиент) и се плава с тапи на ушите, благодарение, на които не се чуват звуци от околната среда. По този начин човек има възможност да остане на саме, да чуе ритъма на дишане и сърцето си и да се фокусира в настояния момент.

REST – Reduced Environvental Stimulation Therapy, означава занижаване на стимулите от околната среда с цел презареждане на менталните и физически енергийни ресурси, подобряване на концентрацията и паметта.

Терапията може да бъде между 60 – 120 минути. По време на нея се активира парасумпатиковата нервна система, която е отговорна за релаксацията и благополучието на човек. Спокойни, удовлетворени, щастливи и засмени сме чрез активирането на парасимпатикуса. Стресът и чувството на “борба или бягство” се асоциират със симпатиковата нервна система и производството на хормонът кортизол.

В капсулата мозъкът генерира тета вълни, които се свързват с медитация и навлизането в дълбоката фаза на съня. Благодарение на това 1 час престой във флотацията се развнява на 4 часа пълноценен, дълбок сън.

Да опазим трите най-важни за нас ресурса: здраве, време и пари.

Чрез терапията във флотационна капсула се спестяват два основни и значими ресурса – време и пари, които на по-късен етап изразходваме за лечения и фармацевтични продукти , за да подпомогнем най-важният за нас – здравето ни.

Целта на терапията е да се направи превенция още преди “ножът да е опрял до какала” и да се е стигнало до проявяване на симптоми в тялото. За това е важно да се вслушваме в сигналите на нашата психика и ако тя ни индикира, че има нужда от рестарт да и го дадем и да се осмелим да експериментираме, с това, което са измислили учените през миналия век, а се възражда в наши дни.

Стресът е неразделна част от ежедневието ни. Не можем да контролираме прекомерно високите му нива, но това дали ще има поражения върху здравето ни може да бъде контолирано.

Как? Като си подарим 60 минути забавяне на времето в капсула за безтегловно плаване, фокус и грижа за самите нас в холистичен център “Морска къща”.

Запази час за флотационна терапия от тук  https://seahouse.bg/booknow/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *